Obiective Turistice Timisoara, Județul Timis - Muzee, Parcuri, Biserici & Activitati

de
Obiective Turistice Timisoara, Județul Timis - Muzee, Parcuri, Biserici & Activitati

Timișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe ale țării, situat în Banat, județul Timiș. Dincolo de obiectivele turistice deosebite, Timișoara este din anul 2023 și capitala culturală a României, titlu deținut în trecut de orașul Sibiu.

Denumită ”orașul de pe Bega”, cu referință la râul Bega care traversează Timișoara (izvorăște din munții Pădurea Neagră și se varsă în Tisa), Timișoara este un oraș mereu surprinzător și plin de farmec, pe care merită să îl vizitezi măcar o dată în viață, așadar dacă te întrebi ”ce vizitam în Timișoara?”, poți afla răspunsul din materialul următor.

Ce activități poți să faci în Timișoara?

Ca majoritatea celorlalte mari orașe ale țării, Timișoara îți oferă în fiecare zi lucruri noi pe care să le experimentezi. Timișoara este unul dintre orașele care păstrează aerul de cetate veche, îmbinat cu influențe moderne care nu contrastează deranjant, astfel că te poți bucura de o diversitate de experiențe în Timișoara:

 • vizitarea bisericilor și a catedralelor;
 • vizitarea muzeelor;
 • echitație, salt cu parașuta și alte activități plin de adrenalină;
 • activități gastronomice;
 • vizitarea castelelor cu iz străvechi;
 • vizitarea piețelor orașului;
 • vizitarea universităților.

  Locuri frumoase de vizitat - Parcuri Timișoara

  În Timișoara clădirile se îmbină într-un mod deosebit cu zonele verzi, într-un echilibru fascinant, demn de un oraș european. Există astfel o multitudine de parcuri prin care te poți plimba și în care poți realiza cele mai frumoase poze, pentru a crea amintiri cu adevărat memorabile.

  Parcul Botanic din Timișoara

  Cunoscut la nivel local ca Grădina Botanică din Timișoara, Parcul Botanic este un loc perfect pentru a-ți reîncărca bateriile. Având o suprafață de circa 9 hectare, parcul îți oferă posibilitatea de a vedea gratuit o multitudine de specii de plante ornamentale, diferite specii rare de trandafiri și arbori, chiar și din diferite părți ale lumii.

  Obiective Turistice Timișoara

  Parcul Catedralei

  Chiar în spatele Catedralei Mitropolitane, un alt obiectiv pe care merită să îl vizitezi, se află Parcul Catedralei. Acesta este cunoscut mai ales pentru frumusețea sa în timpul primăverii, atunci când copacii înfloresc într-o feerie de culoare.

  Obiective Turistice Timișoara

  Parcul Justiției din Timișoara

  Parcul Justiției din Timișoara a primit acest nume datorită planificării lucrărilor de refacere a Palatului Justiției, proiect care însă nu s-a mai materializat. Parcul însă îți oferă un loc în care să te bucuri de natură, acesta fiind amenajat modern în ultimii ani.

  Obiective Turistice Timișoara

  Parcul Rozelor din Timișoara

  Rosarium sau Palatul Rozelor din Timișoara este un parc situat în zona centrală a orașului, cunoscut mai ales pentru cei peste 10.000 de trandafiri multicolori plantați aici. Parcul găzduiește festivaluri și evenimente, mai ales în timpul verii, cele mai cunoscute dintre acestea fiind Festivalul de Operă și Operetă și Festivalul Inimilor.

  Obiective Turistice Timișoara

  Parcul Copiilor Ion Creangă din Timișoara

  În zona centrală a orașului, pe malul Begăi, lângă parcul Rozelor, se află parcul pentru copii Ion Creangă. Acest parc este amenajat astfel încât să le ofere copiilor jocuri și activități cât mai diverse, într-un cadru plăcut în aer liber.

  Obiective Turistice Timișoara

  Parcul Regina Maria & pasarela îndrăgostiților

  Pasarela Îndrăgostiților, un loc superb pentru a face poze memorabile, face legătura dintre Parcul Regina Maria și Parcul Copiilor. De pe Pasarelă se poate vedea Bega, iar vestea bună este că aceasta este în proces de modernizare.

  Obiective Turistice Timișoara

  Parcul Alpinet din Timișoara

  Un parc relativ nou construit este Alpinet, o zonă care pune accent pe recreere și petrecere a timpului în natură. Parcul poate fi tranzitat pe jos, sau cu bicicleta, fiind amenajate piste speciale în acest sens. Parcul oferă vedere spre catedrala Mitropolitană, oferind o zonă superbă pentru fotografii.

  Muzee & Teatre din Timișoara

  Timișoara este cunoscută și pentru multitudinea de muzee, fiecare având un anumit specific. De asemenea, dacă plănuiești să mergi în vacanță sau într-un city-break în Timișoara, ar trebui să mergi măcar o dată să vizitezi teatrele timișorene.

  Muzeul Național de Artă din Timișoara

  Deși inițial a făcut parte din Muzeul Banatului, Muzeul Național de Artă a devenit de sine stătător în anul 2006. În cadrul muzeului te poți delecta cu obiecte de artă contemporană și artă clasică, tablourile ocupând o mare pondere. Muzeul este deschis de miercuri până duminică, biletul costă 21 lei (13,75 cu reducere), iar studenții beneficiază de asemenea de reducerea tarifului.

  Obiective Turistice Timișoara

  Muzeul Național al Banatului de la Bastion

  Muzeul Național al Banatului funcționează într-o clădire veche istorică, iar aici poți vedea o multitudine de expoziții: artă romană, artă contemporană, sau expoziție de fotografie. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10-18.

  Muzeul consumatorului comunist

  În cadrul Muzeului consumatorului comunist poți face o incursiune în trecut, în era comunistă. De la bibelouri, jucării vechi și cărți la reclame specifice propagandei comuniste, poți vedea tot ce ține de consum și mod de trai în acest muzeu amenajat practic într-un imobil ce păstrează intact spiritul anilor 70-80. Muzeul care recreează atmosfera din ”epoca de aur” poate fi vizitat zilnic între orele 10-23, mai puțin în weekend când programul este: sâmbăta între 11-23 și duminica între 14-23.

  Obiective Turistice Timișoara

  Muzeul Satului Bănățean

  Muzeul Satului Bănățean este un muzeu cu specific etnografic, care recreează viața satului cu toate aspectele sale: case, obiceiuri, aspect etc. Muzeul poate fi vizitat de marți până sâmbătă între orele 10-18, iar duminica între orele 12-20.

  Obiective Turistice Timișoara

  Teatrul Național Timișoara

  Cunoscut și ca Palatul Culturii sau ca Teatrul Național Mihai Eminescu, acest edificiu îți oferă posibilitatea de a-ți petrece într-un mod plăcut serile, urmărind o piesă de teatru. Biletele se pot cumpăra fizic din agențiile teatrului și se pot face rezervări telefonice la numărul afișat pe site-ul instituției.

  Obiective Turistice Timișoara

  Filarmonica Banatul - Sala Capitol

  Dacă îți place muzica simfonică atunci filarmonica Banatul este opțiunea perfectă pentru tine. Recitalurile se țin în general seara, iar tarifele diferă în funcție de lojă, așadar de poziționarea în sală.

  Obiective Turistice Timișoara

  Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin

  Teatrul merlin pentru Copii și Tineret oferă o multitudine de spectacole, astfel încât vei putea avea activități și pentru copii, în cazul în care decizi să vizitezi Timișoara. Situat pe Bulevardul Regele Carol I în Timișoara, teatrul are un program zilnic de la 08:00 - 16:00.

  Obiective Turistice Timișoara

  Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely

  Teatrul Csiky Gergely își desfășoară activitatea în limba maghiară, însă reprezentanțiile sunt tradese și în limba română. Teatrul oferă reprezentanții ale operelor clasice sau contemporane, iar biletele se pot rezerva online și ridica de la casa de bilete a teatrului situat în strada Alba Iulia, nr.2.

  Obiective Turistice Timișoara

  Teatrul German de Stat

  În cadrul Teatrului German de Stat se joacă în stagiune o multitudine de piese de teatru, fiind una dintre cele mai cunoscute instituții de cultură din Timișoara. Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete și este necesară verificarea sălii în care sunt susținute spectacolele (Sala Teatrului German, Sala Operei sau Centrul Național De Afaceri).

  Obiective Turistice Timișoara

  Teatru Auăleu

  Teatrul Auăleu este un teatru independent, situat pe strada Arhitect Laszlo Szekely, nr. 1. Acesta este unul dintre cele mai iubite edificii de cultură din Timișoara, iar rezervările la spectacole se fac telefonic, la numărul afișat pe site-ul instituției.

  Obiective Turistice Timișoara

  Catedrale, biserici & sinagogi din Timișoara

  Timișoara este un loc de poveste în care clădirile și-au păstrat farmecul și pe alocuri identitatea. Există o multitudine de astfel de clădiri pe care le poți vizita în Timișoara, care te vor cuceri în mod iremediabil.

  Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Timișoara

  Atunci când vine vorba de religie, cel mai mare și mai cunoscut edificiu religios în Timișoara este Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, devenită în timp și simbolul orașului datorită aspectului impunător. Catedrala are 9 turle și o înălțime considerabilă, iar lăcașul de cult poate fi văzut din mai multe zone ale orașului.

  Obiective Turistice Timișoara

  Catedrala romano-catolică Sfântul Gheorghe din Timișoara

  Un alt monument religios foarte cunoscut este Catedrala Catolică, o clădire impunătoare cu o arhitectură impresionantă în stil baroc. Catedrala se află în centrul orașului, într-o zonă foarte accesibilă pentru turiști.

  Obiective Turistice Timișoara

  Palatul Episcopal & Catedrala Sârbească din Timișoara

  Unul dintre cele mai importante monumente ale Timișoarei este Palatul Episcopal, a cărui istorie spune o poveste a renașterii și a reconstruirii. Trecută prin incendii și modificări de stil (de la bizantin la baroc), clădirea este în prezent un punct important de vizitat în Timișoara.

  Obiective Turistice Timișoara

  Biserica Piaristilor / Biserica Învățătorilor Catolici

  Biserica Piariștilor (Iezuiților) este un mix arhitectural între stilul baroc și bizantin, influențele fiind observabile și în prezent. Biserica poate fi ușor recunoscută și după arhitectură, dar mai ales după cele două turnuri laterale care străjuiesc clădirea.

  Obiective Turistice Timișoara

  Biserica Millenium din Timișoara

  Milenium este o biserică romano-catolică a cărei istorie datează din secolul 18. Având un aspect impunător, în stil roman, biserica Millenium merită să o incluzi în itinerariul tău prin Timișoara.

  Biserica Romano Catolică din Elisabetin

  O altă biserică romano-catolică, în stil neogotic de această dată, este Biserica Romano Catolică din Elisabetin. Datorită stilului său și arhitecturii biserica iese foarte mult în evidență și este preferată de către turiști pentru a fi vizitată.

  Sinagoga din Cetate

  Biserica evreiască construită în mijlocul cetății este unul dintre edificiile pe care nu trebuie să îl ratezi când ajungi în Timișoara. Sinagoga are o istorie veche, fiind închisă în timpul migratiei evreilor și redeschisă ulterior, fiind redată comunității evreiești.

  Fosta Sinagoga din cartierul Fabric

  Cu o arhitectură neomaură, fosta Sinagogă din cartierul Fabric și-a redeschis porțile după căderea blocului comunist, închisă fiind de către regim. În prezent se încearcă restaurarea și stabilizarea construcției, fiind un simbol pentru Timișoara și comunitatea de evrei.

  Locuri de văzut & atracții turistice din centrul Timișoarei

  Atunci când ajungi în Timișoara poți vizita și cele mai cunoscute atracții turistice și locuri care te vor cuceri pe deplin.

  Piața Unirii Timișoara

  Piața Unirii este în zona centrală a orașului și este o zonă strâns legată de istorie. Acest loc este de multe ori punct de întâlnire pentru timișoreni și nu numai, fiind o zonă cu acces la o multitudine de atracții turistice precum fântâna din piața Unirii, castelul Bruck sau Catedrala Ortodoxă Sârbă.

  Obiective Turistice Timișoara

  Statuia Sfânta Treime

  Chiar în zona Pieței Unirii se află și Statuia Sfintei Treimi, cunoscută și sub numele de coloana Ciumei, un monument realizat într-un stil baroc construit pentru a marca încheierea epidemiei de ciumă din anii 1830.

  Strada Alba Iulia

  Strada Alba Iulia este cu siguranță cea mai cunoscută și fotografiată zonă a Timișoarei, acest lucru datorându-se aranjamentului absolut excepțional al acesteia. Cunoscută și sub numele de strada cu umbrele colorate, această zonă este acoperită cu circa 500 de umbrele colorate care oferă un spectacol nemaipomenit.

  Obiective Turistice Timișoara

  Piața Libertății

  Inițial numită Piața de Paradă, Piața Libertății își primește acest nume o dată cu revoluția maghiară. Zona este centrală, iar adesea este cunoscută și sub numele de piața vechii primării.

  Obiective Turistice Timișoara

  Piața Victoriei și Piața Operei din Timișoara

  PIața Victoriei și-a căpătat numele odată cu proclamarea, în 1989 a Timișoarei ca prim oraș liber ieșit de sub regimul comunist. Zona de promenadă pe partea dreaptă,, numită Corso, a fost zona în care se plimbau reprezentanții clasei intelectuale și este și în prezent o zonă în care turiștii obișnuiesc să iasă la plimbări. Pe partea stângă era locul de plimbări pentru clasa muncitoare.

  Obiective Turistice Timișoara

  Cafenele, restaurante & baruri din centru

  În centrul Timișoarei există mai multe restaurante și baruri, astfel că dacă vrei să faci un popas aici ai la îndemână o multitudine de opțiuni. Unele dintre aceste localuri Timișoara au împrumutat denumirea obiectivelor lângă care se poziționează sau pur și simplu folosesc nume emblemă, relaționate de istoria orașului: Baroque, Bruck Cafe sau Cafe Opera.

  Obiective Turistice Timișoara

  Piața Traian din Timișoara

  Piața Traian poate fi găsită în cartierul Fabric și era odinioară zonă de târg. În prezent aici se mai organizează concerte sau evenimente, fiind un obiectiv de vizitat dacă ajungi în Timișoara.

  Obiective Turistice Timișoara

  Clădiri de vizitat din centrul Timișoarei

  Timișoara este un oraș în care pot fi observate la nivelul clădirilor o multitudine de stiluri: baroc, roman, neomaur, neogotic etc. Fiecare dintre aceste stiluri arhitecturale își pun amprenta asupra clădirilor, ceea ce le transformă în adevărate obiective demne de a fi vizitate.

  Casa Bruck

  Chiar în centru Timișoarei se află Casa Bruck, una dintre cele mai frumoase clădiri, încărcate de istorie. Poți recunoaște ușor clădirea datorită culorilor folosite pentru amenajare: nuanțe de roșu, verde și galben

  Obiective Turistice Timișoara

  Casa La Trei Husari & Casa la Elefant

  În apropierea Casei Bruck, tot în Piața Unirii, se află și Casa la Trei Husari și Casa Elefant. Același stil colorat, în nuanțe pastel, scoate în evidență și aceste clădiri.

  Obiective Turistice Timișoara

  Casa Comunității Sârbești

  O clădire realizată în stil eclectic este Casa MInerva sau Casa Comunității Sârbești, o bijuterie arhitecturală situată în zona de centru Timișoara. Structura masivă, poligonală, este unul dintre obiectivele importante din Timișoara.

  Obiective Turistice Timișoara

  Casa Prenner

  Casa Prenner este de asemenea situată în centrul Timișoarei și este o clădire cu statut de monument istoric, construirea acesteia făcându-se în jurul anilor 1810-1812.

  Obiective Turistice Timișoara

  Castelul Huniade din Timișoara

  Cu siguranță oricine a auzit despre Castelul Huniade, de altfel și cea mai veche clădire a Timișoarei (anii 1300). Castelul a trecut prin multe schimbări, inclusiv reconstruire ca urmare a cutremurului și reabilitări, însă rămâne și astăzi o veritabilă piesă de istorie pe care trebuie să o vizitezi în Timișoara.

  Palatul Miksa Steiner - Fosta Bancă de Scont

  Palatul Steiner se află în zona Pieței Unirii, la confluența cu strada Alecsandri. Palatul a funcționat o bună perioadă ca sediu pentru Banca de Scont.

  Obiective Turistice Timișoara

  Palatul Ágoston Galgon

  O clădire importantă în inima Timișoarei este Palatul Ágoston Galgon, chiar lângă Castelul Huniade. În prezent Palatul oferă apartamente înregim de închiriere, astfel că poate fi o experiență plăcută să te cazezi chiar aici.

  Bastionul Maria Theresia

  Bastionul este unul dintre locurile pe care merită să le vezi, mai ales că este singurul rămas din fosta cetate a Timișoarei. În prezent bastionul găzduiește diferite activități culturale și zone de tip foodtruck, cu anumite limitări impuse de administrația locală.

  Curtea Berarilor & fabrica de bere Timișoreana

  Nu poți veni în Timișoara și să pleci fără să vizitezi fabrica de bere Timișoreana, pentru a afla istoria berii și pentru a vedea care este procesul de fabricare a lichidului din malț și hamei.

  Alte idei de lucruri de făcut în Timișoara

  Timișoara este un oraș surprinzător, care îți oferă o multitudine de posibilități de petrecere a timpului. Pe lângă vizitarea monumentelor și a clădirilor sau vizitele la teatru sau operă, te poți și plimba prin zone renumite ale Timișoarei, care îți pot oferi relaxarea dorită și peisaje de vis.

  Plimbare pe jos pe malul Begăi

  Bega izvorăște din Munții Pădurea Neagră și traversează Timișoara, urmând ca în final să se verse în Tisa. Poți face plimbări pe malul Begăi, bucurându-te de priveliștea minunată pe care ți-o oferă zona de promenadă.

  Obiective Turistice Timișoara

  Plimbare cu vaporașul pe Bega

  Dacă îți place aventura și vrei să explorezi senzații noi, o plimbare cu vaporașul pe Bega poate fi exact ce îți trebuie. Vaporașul este și un mijloc de transport, iar plecarea se face din Portul Decebal.

  Obiective Turistice Timișoara

  O ieșire la Pădurea Verde

  În partea de nord-est a Timișoarei este Pădurea Verde, o zonă de agrement amplă, în care poți ieși la picnic sau plimbări.

  Obiective Turistice Timișoara

  Relaxare la Aquapark-ul Amazonia

  Dacă vrei să îți oferi ție sau partenerului tău un moment de răsfăț, Aquapark-ul Amazonia îți oferă un centru de wellness, băi termale și spa. Centrul este recent deschis și oferă de asemenea și bazine de înot pentru copii și adulți.

  Obiective Turistice Timișoara

  Locuri de vizitat în județul Timis, lângă Timișoara

  Chiar și zonele adiacente orașului au o multitudine de amintiri de oferit, așa că poți lua în calcul și următoarele locuri de vizitat lângă Timișoara:

  Cramele Recaș

  În Recaș, județul Timiș, există un loc de poveste unde se scrie istoria unora dintre cele mai faimoase vinuri românești sau străine. Poți vizita crama cu o programare prealabilă, tutul incluzând și degustări de vinuri.

  Obiective Turistice Timișoara

  Domeniul Herneacova

  Domeniul Herneacova este un loc în care poți petrece clipe de neuitat. Un restaurant elegant și un parc de aventură cu tiroliană te așteaptă să îți creezi amintiri de neuitat.

  Obiective Turistice Timișoara

  Parcul Dendrologic din Bazoșul Nou

  În zona Bazoșul Nou, Timiș, poți vizita Parcul Dendrologic, una dintre cele mai deosebite atracții turistice Timiș și o zonă protejată care adăpostește o multitudine de arbori și plante, cum ar fi cel mai bătrân stejar din România, care are circa 500 de ani.

  Obiective Turistice Timișoara

  Domeniile Murani

  Un spațiu relativ nou de agrement este cel de la Domeniile Murani, în care te poți plimba cu un mini-tramvai, poți vizita diferite specii de arbori, poți merge la ferma de animale și păsări și poți servi masa în cadrul restaurantului propriu.

  Obiective Turistice Timișoara

  Mlaștinile Satchinez

  Mlaștinile Satchinez sunt o rezervație naturală și una dintre cele mai frumoase locatii lângă Timișoara. Pe lângă rezervație există și o zonă cu terenuri mlăștinoase, o adevărată bijuterie a naturii pe care nu ar trebui să o ratezi.

  Satul Charlottenburg

  Satul Rotund sau Satul Charlottenburg este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice Timișoara. Situat în comuna Bogda, satul are un diametru de circa 200 m. Pe lângă frumusețea specifică a locurilor, vei găsi aici și unul dintre puținele parcuri de vânătoare care există în România.

  Acum nu trebuie să te mai întrebi ce poți vizita în Timișoara sau ce să faci în Timișoara, dacă plănuiești o escapadă aici. Sunt o mulțime de locuri de vizitat în județul Timiș și o mulțime de experiențe pe care le poți încerca.

  Experiente ce te-ar putea interesa
  Zbor cadou cu avionul ultrausor langa Timisoara Zbor cadou cu avionul ultrausor langa Timisoara
  NOU
  (0)
  559,00 Lei
  Ai 6 motive sa cumperi aceasta experienta:   Termen de valabilitate 12 luni   Banii inapoi garantat timp de 30 de zile   Poti schimba gratuit experienta timp de 90 de zile   Nu ai costuri ascunse   Ai o...
  Articole recomandate

  Acasa

  Contul meu

  Language

  Meniu

  Creeaza acum un cont pentru a putea salva experienta in wishlist.

  Contul meu