Black Friday -10% extra reducere la toate experientele. Foloseste codul BF24 in cosul de cumparaturi. Vezi detalii.
Curs de conducere defensiva
Cursurile de conducere defensivă reprezintă o modalitate de educație atât pe partea legislativă, cât și pe cea practică pentru șoferii de autovehicule care își doresc să evite situațiile neașteptate și să reducă riscurile la care pot fi expuși participanții la trafic. Cei care consideră că nu stăpânesc noțiunile de bază ale condusului sau cei care se află adesea în situații în care nu știu cum să reacționeze în trafic, pot să participe la acest tip de cursuri. Scopul cursurilor de conducere defensivă este de reduce numărul de incidente în trafic, de a oferi șoferilor cunoștințe tehnice noi și de a crește nivelul de educație rutieră.
Ce presupune cursul de conducere defensivă?
Prin participarea la cursurile de conducere preventivă, șoferii pot dobândi cunoștințe în privința conducerii defensive și învață cum să aplice tehnicile acesteia, vor învăța să conștientizeze riscurile asociate conducerii unei mașini, își vor îmbunătăți relația cu aceasta în condiții limită, pentru ca, în final, să contribuie la reducerea numărului de accidente rutiere. Acest tip de condus este menit să salveze vieți, timp și bani, indiferent de acțiunile celorlalți participanți la trafic, indiferent de condițiile meteorologice sau de drum.
Cum funcționează conducerea defensivă?
Conducerea defensivă este modalitatea de a conduce folosind strategii de siguranță pentru a anticipa și evita pericolele iminente. Din momentul în care încep să fie puse în aplicare tehnicile de conducere defensivă, sunt înlăturate treptat comportamentele vătămătoare, iar nivelul de siguranță crește. Abilitățile dobândite pe parcursul cursului trebuie dezvoltate și ulterior prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase la volan. Asta presupune să iei în calcul orice scenariu de fiecare dată când pleci la drum, iar cu cât ești mai pregătit, cu atât există mai multe șanse să ajungi cu bine la destinație.
Ce include cursul de conducere defensivă?
Șoferii se confruntă zilnic cu situații neașteptate în trafic, iar unele dintre acestea sunt greu de controlat. Această problemă este asociată factorilor psihologici și faptului că educația rutieră din România nu se află la un nivel avansat în acest moment. Însă atunci când există o bază solidă de noțiuni și deprinderi, orice problemă este mai ușor de gestionat. Cursurile de conducere defensivă au scopul de a învăța șoferii să pună în practică noțiuni tehnice de siguranță și protecție la volan, de aceea este împărțit în două sesiuni: una teoretică și una practică.
Ce presupune partea teoretică a cursului de conducere defensivă?
Partea teoretică a cursului de conducere defensivă abordează subiecte legate de o deplasare eficientă și sigură a autovehiculelor și ajută șoferii să acceseze un nivel superior al cunoștințelor referitoare la relația cu mașina. Teoria cuprinde noțiuni despre modul de pregătire al autovehiculului în vederea deplasării, câmpul vizual, utilizarea telefonului mobil, inerție, practici periculoase, accelerare, frânare și efecte negative.
Cum se realizează partea practică a cursului de conducere defensivă?
Componenta practică oferă șoferilor oportunitatea de a pune în aplicare cunoștințele teoretice obținute în prima sesiune a cursului. Aceste abilități pot fi dobândite numai prin participarea cursantului la simulări, teste și situații limită, pentru a îmbunătăți stilul de conducere prin devansarea și înlăturarea pericolelor într-un mod eficient. Sesiunea practică se bazează pe simulatoare speciale de impact frontal, de răsturnare, de control în derapaj, de poziție la volan, pe exerciții de dinamică a mașinii și de frânare de urgență cu sistem ABS.
Când poți oferi un curs de conducere defensivă drept cadou experiență?
Un curs de conducere defensivă poate să fie și o idee interesantă de cadou pentru cineva apropiat. Siguranța persoanelor la care ținem este foarte importantă, de aceea un curs în care cineva poate să învețe tehnici prin care să-și protejeze viața sa și pe a celor din jur, poate să fie un dar extrem de inspirat. Cursurile de conducere preventivă sunt benefice pentru orice șofer, indiferent de nivelul de pregătire sau de experiență în conducerea unui autovehicul. Noțiunile și tehnicile pe care le va învăța sunt utile în orice situație întâlnită în trafic și cu siguranță va fi o experiență utilă și dinamică.
Cine poate participa la cursul de conducere defensivă?
Cursurile de conducere defensivă se adresează tuturor conducătorilor auto care sunt își doresc să devină șoferi mai buni. Orice conducător auto, poate să participe la un curs de conducere preventivă. Indiferent că a obținut permisul de conducere de câteva zile sau că are ani de experiență la volan, mereu există loc de perfecționare. La fel cum în toate celelalte domenii există cursuri de perfecționare continuă, și abilitatea de a conduce necesită îmbunătățire și dezvoltare. La fel ca la școala de șoferi, practica se face folosind mașinile din dotarea celor care organizează cursul și nu este necesar ca participantul să dispună de o mașină proprie.
Există limite de vârstă pentru realizarea cursului?
Oricine poate să participe la un curs de conducere defensivă, nu există limite de vârstă. Cursurile de conducere preventivă au fost gândite pentru a acorda sprijinul necesar șoferilor indiferent de vârstă sau pregătire, printr-o formare corectă și eficientă, cu scopul a deveni niște conducători auto mai prudenți, care să pună siguranța pe primul plan. În plus, există și un curs special, dedicat celor care călătoresc în mașină alături de copii, care se numește „Ghidul Părintelui Responsabil la Volan”.
Cât durează cursul de conducere defensivă?
Cursul de conducere defensivă presupune asimilarea și aplicarea unor tehnici și tactici de conducere defensivă și se desfășoară, în general, pe parcursul unei zile, de la ora 9 până la ora 17. Programul este împărțit în două etape și include și pauza de masă. De la 9 la 12 se desfășoară sesiunea teoretică, urmează pauza de masă, apoi la ora 13.30 începe sesiunea practică până la 16.30. În ultima jumătate de oră se acordă diplomele.
Întrebări frecvente
Dacă și tu consideri că este necesar să îți perfecționezi stilul de conducere și să cunoști toate riscurile la care te supui când ești la volan, atunci participarea la un curs de conducere defensivă ți-ar putea fi de mare ajutor. Probabil că în situația ta se află mai mulți șoferi, de aceea este necesară lămurirea aspectelor principale legate de participare la curs.
Este necesar permisul de conducere pentru participarea la curs?
Este necesar ca cei care doresc să participe la un curs de conducere defensivă să dețină permis de conducere. Cursurile de tipul acesta sunt ca o extensie a școlilor de șoferi. Din păcate, există foarte mulți conducători auto care conduc de ani de zile, însă nu se consideră șoferi experimentați, chiar dacă nu s-au confruntat cu accidente în trafic. Cursurile de conducere preventivă vin în ajutorul șoferilor care sunt conștienți că nu se află la un nivel superior de cunoaștere a sistemelor de siguranță ale autovehiculelor.
Este necesară o pregătire specială pentru cursul de conducere defensivă?
Participarea la un curs de conducere preventivă nu presupune nicio pregătire în prealabil și nu impune anumite cunoștințe sau aptitudini speciale. Cursul este organizat în așa fel încât să fie accesibil atât pentru începători, cât și pentru experimentați, iar experții se asigură că fiecare cursant asimilează și înțelege noțiunile prezentate. Conducerea defensivă începe de la aspectele care pot să pară banale, însă ele joacă un rol extrem de important: utilizarea corectă a luminilor, păstrarea curată a geamurilor și oglinzilor, dar și respectarea regulilor de circulație.
Începătorii pot participa la acest curs?
La cursurile de conducere preventivă pot să participe chiar și conducătorii auto care au obținut recent permisul de conducere și cei care nu au experiență, nu se impun condiții legate de acest aspect. În plus, cursul poate să fie și mai util începătorilor, deoarece pot acumula cunoștințe și experiențe pe care poate nu le-au dobândit la școala de șoferi.
Care este numărul maxim al persoanelor care pot participa la cursul de conducere?
Poți să participi singur la un astfel de curs sau împreună cu unul sau mai mulți prietenii. Grupele se formează din minim 20 de persoane, dar la experiențele practice ca simularea de răsturnare, derapajul sau frânarea de urgență, participă fiecare individual. De asemenea, cursul este destinat și întreprinderilor mari care dețin mai multe autovehicule și care doresc să perfecționeze conducătorii.
Experiența cursului de conducere defensivă prezintă riscuri
Cursurile se desfășoară pe un autodrom complex, cu peste 8 zone diferite pentru condus și este realizat de o echipă de experți. Experiența de care se bucură participanții respectă orice normă de siguranță și nu există riscuri la care să fie expuși. Toate echipamentele folosite în cadrul cursului sunt rezistente și sigure.
Este periculoasă experiența cursului de conducere defensivă
Cursurile de conducere preventivă se realizează în condiții de maximă siguranță și se pune accentul pe stil de conducere precaut, care să nu pună viața ta și a celorlalte persoane în pericol. Testele și situațiile limită la care sunt supuși cursanții pentru a conștientiza pericolul și pentru a-și îmbunătăți abilitățile de conducere se realizează cu echipamente speciale și sub atenta supraveghere a echipei de specialiști.