Obiective Turistice din Judetul Iasi - Muzee, Parcuri, Biserici & Activitati
Iasul este cel mai mare oras din regiunea Moldovei. Din punct de vedere istoric, a indeplinit roluri importante la Unirea Principatelor Romane si in timpul Primului Razboi Mondial. Cultural, a dat personalitati marcante ale Romaniei, aici lansandu-se prima revista literara din tara si avandu-si originea teatrul in limba romana.
In continuare, vom vedea care sunt in prezent cele mai valoroase obiective turistice ale acestui oras minunat, astfel incat sa nu ratam nimic important atunci cand ajungem sa-l vizitam.
Ce activitati se pot face in Iasi?
Daca planuiest o vizita a acestui superb oras, iti recomandam sa te documentezi pe site-ul nostru experimenteaza.ro pentru a nu rata experiente inedite pe care le poti trai doar aici. Asa ca, haide sa aruncam o privire pe o serie de variante pe care le ai.
City Break la domeniul Sturdza din Miclauseni
La doar o ora de Iasi se afla acest loc de poveste, unde ai ocazia sa fi cazat intr-o anexa de pe domeniul Sturdza. Pe langa faptul ca gazdele se vor ocupa sa-ti ofere un tur al palatului si preparate traditionale alese, ai ocazia sa inveti una dintre activitatile stravechi. Astfel, ai varianta de a urma un curs de placinte sau unul de modelare ceramica. In plus, poti opta si pentru a simti ca esti parte din familia regala, ajungand la castel intr-o masina de lux.
Zbor cu avionul deasupra Iasului
O experienta unica atunci cand vii la Iasi este zborul cu avionul deasupra orasului. Dupa ce vizitezi fizic obiectivele, ce poate fi mai frumos decat sa le rememorezi privindu-le de sus timp de 60 de minute? Daca iti place adrenalina, sigur nu vei rata aceasta sansa.
Turul atractiilor turistice din Iasi cu o limuzina de epoca
Ti-ai propus sa vizitezi Iasul si preferi mai degraba stilul retro? Atunci acum exista modalitatea perfecta de a vedea acest oras, plimbandu-te cu o limuzina de epoca. La final poti opta si pentru o cina traditionala in Delta Modovei.
Plutire in saruri Epsom in Iasi
Cand ajungi la Iasi ai multe de vazut, asa ca, dupa o zi plina, o terapie relaxanta cu saruri este binevenita. Asadar, iti recomandam sa-ti rezervi 90 de minute si te asiguram ca beneficiile acestor momente se vor resimti pe toate planurile.
Atractii turistice - Parcuri Iasi
Iasul are 2 dintre cele mai renumite parcuri din tara noastra. Zonele de verdeata, unde oamenii se pot plimba si relaxa sunt foarte importante, asa ca, haideti sa vedem care sunt acestea.
Gradina botanica Anastasie Fatu
Iasul detine cea mai veche si spectaculoasa gradina botanica din tara noastra, fondata in 1856 Are in total 12 sere si mii de specii de plante. Se poate vizita la exterior zilnic intre orele 9:00 - 20:00, iar serele in intervalul 10:00 - 18:00. Taxa de intrare pentru adulti este de 15 ron, urmand sa fie redusa in cazul anumitor categorii de persoane sau a grupurilor.
Parcul Copou & Teiul lui Eminescu
Cu siguranta ati auzit de teiul lui Eminescu la orele de limba si literatura romana din generala. Ei bine, acesta se afla in parcul Copou, alaturi de bustul poetului si al bunului sau prieten Ion Creanga. Aici gasim un numar mare de monumente precum Coloana de piatra sau Monumentul Legilor Constitutionale, cel mai vechi din Romania
Muzee & Teatre din Iasi
Fiind un oras puternic cultural, atat in trecut, cat si in prezent, vom regasi aici muzee si institutii diverse. Vom vorbi in continuare doar despre cele mai importante si valoroase pentru intreaga tara.
Palatul Culturii Iasi
Acesta este o cladire impresionanta care incepand cu anul 1955 a inceput sa indeplineasca rol cultural. Prin imbinarea armonioasa a mai multor stiluri arhitecturale, in prezent este cel mai fotografiat obiectiv turistic al orasului.
Programul de vizita incepe la ora 10:00 si se termina la ora 17:00, de miercuri pana duminica. Taxa de intrare standard pentru toate cele 4 muzee este de 60 de lei pentru adult. Daca se doreste vizitarea separata a muzeelor, taxa de acces pentru fiecare in parte este de 20 lei. Elevii, studentii, pensionarii si persoanele cu nevoi speciale au taxe de intrare preferentiale. Important de mentionat este ca biletele se pot achizitiona atat in avans online, cat si de la ghiseu.
Muzeul de Istorie a Moldovei
Aici exista oseminte gigantice, dar si elemente antice ce amintesc de Cucuteni, un popor ce a trait inainte de Hristos si si-a lasat amprenta prin olarit si ornarea vaselor create.
Muzeul de Etnografie a Moldovei
In acest muzeu regasim expuse costume populare, covoare, dar si unelte ce erau utilizate in productia alimentara. El se afl[ la etajul 1 din palat.
Muzeul de Arta
Aici regasim sectiunea de arta moderna si contemporana, precum si cea de arta europeana. O opera reprezentativa pentru poporul roman este cea a lui Theodor Aman - Unirea Principatelor.
Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu
Atractiva aici este colectia de instrumente muzicale din secolele XIX si XX si prezentarea demonstrativa realizata de catre personal. Totodata, aici sunt expuse diverse inventii mai putin cunoscute, precum fotocopiatorul Moldaprint MO3, ce dateaza din 1982. /p>
Muzeul de Istorie Naturala (Casa Roset)
Acest muzeu este cunoscut drept locul alegerii domnitorului Alexandru Ioan Cuza ca si conducator al Principatelor Romane, in 1859. Detine 300.000 de exponate dintre care amintim colecțiile de insecte, reptile, păsări, minerale și plante.
Muzeul Unirii din Iasi
In 1859 muzeul a jucat rolul de palat al lui Cuza, iar in perioada 1917-1918 a fost resedinta regala pentru regele Ferdinand. In prezent el cuprinde un valoros patrimoniu de istorie modernă. Programul de vizitare este de miercuri pana duminică in intervalul 10.00-17.00, iar pretul este de 16 LEI / persoană adultă, cu reducerile aferente.
Bojeduca lui Ion Creanga
Acesta reprezinta o alta premiera pentru Iasi si anume primul muzeu literar ce dateaza din 1918. In acest loc au fost create “Amintirile din copilarie” si inca regasim, ca si simboluri nemuritoare, instrumentele de scris folosite, alaturi de portretul scriitorului.
Situl arheologic Cucuteni
Aici se pot vedea elemente ce apartin istoriei locale, precum și vitrine cu piese de arheologie originale. Programul de vizitare este de miercuri pana duminica de la 10.00 – 17.00, dar doar din martie pana in octombrie. Pret bilet întreg = 12 LEI/ persoana adulta.
Teatrul National Vasile Alecsandri
Teatrul din Iasi, situat chiar in spatele parcului Copou, copiaza arhitectura cladirilor similare din Viena si Praga. fiind construit in stil eclectic. A fost prima cladire electrificata din Iasi, iar in prezent pune la dispozita iubitorilor de teatru 1000 de locuri.
Biserici & Manastiri din Iasi si imprejumiri
Se stie ca zona Moldovei este renumita pentru numeroasele ei manastiri. In Iasi si in jurul orasului sunt cel putin cele 11 de care vom aminti in cele ce urmeaza.
Manăstirea Sfintii Trei Ierarhi
Situata in centrul traditional al Iasului, aceasta manastire este faimoasa datorita detaliilor arhitecturale ecleziastice, unice in tara noastra. Este deschisă zilnic între 06:00 – 19:00, cu expectia zilei de duminica cand se deschide la ora 07.00 si se inchide dupa terminarea slujbei.
Catedrala Romano Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”
Construita in epoca moderna si avand rolul de catedrala episcopala, aceasta este impresionanta prin aspectul sau interior unde regasim 24 de ferestre, vitralii si o orga, executate la nivel magistral. Ea se poate vizita zilnic între 06:30 și 20:00.
Catedrala Mitropolitană din Iasi
Catedrala are un stil arhitectural neoclasic, inspirat din formele tarzii ale Renasterii italiene. Principalul sau punct de atractie este reprezentat de moastele Sfintei protectoare a Moldovei, Parascheva, vizitata anual de aproximativ un million de pelerini ortodocsi.
Biserica Sfantul Gheorghe din Iasi
Aceasta biserica a fost mitropolia veche a orasului. Avand fresce in stil baroc balcanic, ea dateaza din anii 1700.
Biserica Sfantu Nicolae Domnesc
Biserica a fost intemeiata chiar de de Stefan cel Mare, si apoi renovata in perioada 1888-1904 cu un iconostas placat cu aur si picturi in stil bizantin.
Sinagoga Mare Iasi
Intemeiata in 1672 in fostul cartier evreiesc, aceasta este cel mai vechi edificiu de cult mozaic din Romania. Iin partea de est se află o mare cupola emisferica cu Steaua lui David în vârf.
Manastirea Barboi
Construita in perioada 1613-1615, arhitectura sa a fost inspirata de cea regasita pe Muntele Athos. In plus, este singura manastire din Iasi ce are in varf o cruce greceasca.
Manastirea Golia
Manastirea este situata intr-o gradina de trandafiri, fiind intemeiata la inceputul secolului al XVI-lea. O combinatie reusita a mai multor stiluri, putem observa aici exteriorul neoclassic, o cornisa baroca, si influente rusesti la acoperis.
Manastirea Cetatuia
Pozitionata pe unul dintre cele 7 dealuri ale Iasului, aceasta manastire se remarca prin faptul ca si-a pastrat inca din anii 1600 aspectul aproape intact.
Manastirea Frumoasa
Numele acestei manastiri se datoreaza gradinilor sale deosebite. Ea dateaza inca din secolul XV, devenind manastire in anul 1618 sub Gavril Movila.
Manastirea Galata
Situata pe dealul Galata, manastirea a fost intemeiata in anii 1500. Atractia sa principala este turnul cu clopot. Dispune de o gradina unde maicutele lucreaza vesminte liturgice si alte lucruri brodate.
Atractii turistice & locuri de vizitat in Iasi
Alaturi de muzee si manastiri, in iasi exista si alte atractii variate care atrag tursitii din toate colturile tarii noastre si chiar din afara acesteia. In continuare vom prezenta cele mai importante puncte de interes.
Piata Unirii Iasi
Pe lanaga faptul ca este pricipala piata din oras, Piata Unirii este extrem de importanta pentru istoria romanilor, aici avand loc in 1859 unirea dintre Moldova si Tara Romaneasca.
Rapa Galbena Iasi
Denumita si Esplanada Elisabeta, aceasta zona este situata la poalele dealului Copou. Interesul turistilor este starnit de aspectul potrivit caruia aici era punctul de intalnire dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle.
Palatul Roznovanu / Primaria Iasi
Indeplinind in trecut functia de palat si fiind gazda unor evenimente istorice semnificative, in prezent aceasta cladire este sediul primariei orasului. Stilul arhitectural este cel neoclasic, avand pe alocuri si influenta electico-baroce.
Sala Pasilor Pierduti
Sala o putem gasi la parterul Palatului Universitar si dispune de un efect sonor creat in interior. Aici se pot admira 19 picturi murale dominante de culoarea albastra, apartinand pictorului Sabin Bălașa. Vizitarea salii se poate face in mod gratuit, pana la maxim ora 20:00.
Biblioteca Gheorghe Asachi Iasi
Din 2015 aceasta a fost inclusa printre primele 25 cele mai frumoase biblioteci din lume. Stilul sau arhiectural eclectic, specific secolului XIX, permite prezenta influentelor diversificate. Cititorii poti gasi aici in prezent aproximativ un milion de carti.
Casa Dosoftei Iasi
Fosta resedinta a mitropolitul Dosoftei, gazduieste o colectie impresionanta moldoveneasca, printre care si exponate unicat precum o copie a unui Pateric (manuscris slavon din 1350-1380), o colecție de icoane din secolele XVI-XVIII si o machetă de tiparniță din timpul mitropolitului.
Casa Pogor
Apartinand in trecut scriitorului Vasile Pogor, aici era locul de intalnire saptamana a vestitului cerc literar Junimea. Acestia sunt amintiti si astazi prin intermediul statuilor din gradina casei. Regasim aici prezentata dezvoltarea literaturii române de pe teritoriul Moldovei, incepand cu 1800.
Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi
Situata intr-o cladire cu influente baroce, se bucura de onoarea de a fi singura universitate din învățământul medical românesc ce a fost inclusa in topul The Times Higher Education World University Rankings 2017-2018.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi
Cel mai vechi centru universitar din tara isi are sediul prezent intr-o cladire ce combina maistros stilurile neoclasic si cel baroc. În 2011, a fost clasata de Ministerul Educatiei, Cercetării, Tineretului și Sportului și Asociatia Universitătilor Europene in prima categorie a universitatilor de cercetare avansata si educatie.
Statui importante din Iasi
Langa Palatul Culturii regasim Statuia lui Stefan cel Mare, dezvelita de Regele Carol I in anul 1883. Basoreliefurile sale infatiseaza scene din bataliile de la Dumbrava Rosie si Valea Alba, in care a luptat marele domnitor al Moldovei.
Monumentul Independentei dateaza din 1980. Aceasta statuie intruchipeaza independenta sub forma unei femei cu un drapel in mana
Statuia lui Alexandru Ioan Cuza este un monument de bronz ridicat in Piata Unirii, dezvelit in anul 1912 si închinata primului domnitor al Principatelor Române Unite.
Cubul Verde din Iasi
Cubul Verde este o constructie de dimensiune mari cu aspect metalic, asezat aici in anii 80. El reprezinta un punct de intalnire pentru locuitori si o atractie turistica interesanta.
Castele din judetul Iasi
Daca ajungeti la Iasi si tot sunteti in zona, ar fi pacat sa ratati 2 dintre castelele pe care le gasiti in judetul cu acelasi nume. Haideti sa vedem care sunt acestea si ce este de vazut acolo.
Castelul Sturdza de la Miclăuşeni
La doar 65 de kilometri de Iași, acest castel în stil neogotic, construit pe amplasamentul unui vechi conac la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost initial resedinta lui Gheorghe Sturdza. Acum exista ocazia de a va caza si a experimenta diverse activitati in aceasta zona.
Palatul Cuza de la Ruginoasa
In satul Ruginoasa, între Târgu Frumos și Pașcani, putem admira Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza construit în anul 1804, în stil neogotic. In prezent este un adevarat muzeu memorial dedicat Domnitorului Unirii.
In concluzie, Iasul si imprejurimile sale reprezinta o zona extrem de valoroasa pentru istoria si cultura Romaniei. Merita sa va rezervati o vacanta de cateva zile pentru a vizita obiectivele turistice si a va conecta la esenta mostenirii autohtone existente pe aceste meleaguri.