Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

de
Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

Romania este o destinatie turistica ideala pentru iubitorii de natura si aventura, datorita multitudinii de parcuri nationale, parcuri naturale si rezervatii. In aceste locuri impresionante, poti admira frumusetea peisajelor naturale si diversitatea faunei si florei.

Fiecare se poate lauda cu caracteristicile sale unice si fascinante, oferind experiente unice, cu trasee de drumetie spectaculoase, cascade impresionante si lacuri cristaline.

Ce este o rezervatie naturala?

O rezervatie naturala este o zona protejata de teren care este „rezervata” pentru conservarea unor caracteristici naturale specifice, cum ar fi flora, fauna, formatiunile geologice sau alte fenomene naturale unice. Aceste zone sunt gestionate cu scopul de a mentine si de a proteja valorile lor ecologice, biologice si culturale.

Scopul principal al unei rezervatii naturale este de a proteja biodiversitatea regiunii, oferind un refugiu sigur pentru speciile care sunt rare, pe cale de disparitie sau amenintate. În plus, rezervatiile naturale ofera adesea oportunitati de cercetare stiintifica si activitati educationale care ajuta la promovarea intelegerii si constientizarii mediului natural. Drept urmare, conservarea mediului natural are cea mai mare importanta intr-o rezervatie naturala, iar orice interventie artificiala care poate afecta sau degrada teritoriul este interzisa.

Ce tipuri de rezervatii naturale exista?

Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

Rezervatiile naturale pot fi atat zone de pamant, cat si zone de apa. Exista mai multe tipuri de rezervatii naturale, fiecare avand propriile scopuri si obiective specifice.

 • Rezervatii botanice: pentru a proteja speciile de plante si habitatele acestora. Gazduiesc de obicei specii de plante rare sau pe cale de disparitie.
 • Rezervatii zoologice: conserva specii de animale si habitatele lor. Contin de asemenea specii rare sau pe cale de disparitie si ofera un mediu protejat pentru ca acestea sa prospere.
 • Rezervatii geologice: protejeaza caracteristicile geologice unice, cum ar fi formatiuni de roca, zacaminte minerale sau pesteri. Sunt create de obicei pentru a pastra valorile stiintifice sau educationale si pentru a preveni deteriorarea caracteristicilor geologice.
 • Rezervatii marine: zone ale oceanului care sunt protejate pentru conservarea ecosistemelor marine, inclusiv a pestilor si a altor specii acvatice.
 • Rezervatii de zone umede: conserva ecosisteme de zone umede si a speciilor de plante si animale asociate acestora.
 • Rezervatii de viata salbatica: conserva o varietate de specii de animale salbatice, inclusiv pasari, mamifere, reptile si amfibieni.

Activitati de facut in parcuri & rezervatii

Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

În parcurile naturale si rezervatiile din tara, poti participa la o varietate de activitati recreative si educative. Lista include drumetii, camping, observarea faunei salbatice, fotografie de natura, ciclism, plimbari cu barca, escalada, caiac si multe altele. In plus, unele ofera excursii ghidate si activitati educative.

De asemenea, iti recomandam sa arunci un ochi pe urmatoarele oferte Experimenteaza.ro.

Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

 • rafting pe rau: o sesiune de rafting pe raurile din Romania iti poate oferi doza necesara de distractie, dar si oportunitatea de a admira peisaje deosebite dintr-o perspectiva diferita.
 • zbor cu parapanta: o experienta unica si memorabila pentru oricine isi doreste sa experimenteze adrenalina si libertatea de a zbura.
 • salt cu parasuta: vei simti puterea aerului care iti tine parapanta in sus, iti vei admira privirile panoramice si vei experimenta o senzatie de eliberare incredibila
 • zbor cu parapanta, rafting, canyoning sau via ferrata: fii mai aventuros ca niciodata si alege una dintre aceste experiente provocatoare si pline de adrenalina

Rezervatii naturale din Romania

Romania este o tara cu un patrimoniu natural bogat, iar rezervatiile naturale ofera celor interesati ocazia de a admira ecosisteme, peisaje si fauna salbatica unice si diverse. Vizitarea rezervatiilor naturale din tara noastra poate oferi oportunitatea de a vedea specii rare sau pe cale de disparitie, de a afla despre flora si fauna locala si de a experimenta frumusetea peisajelor naturale ale tarii. Rezervatiile naturale sunt in general mai putin dezvoltate si ofera mai putine facilitati decat parcurile nationale. Cu toate acestea, pot oferi o experienta mai captivanta si mai autentica. Iata care sunt cele mai cunoscute rezervatii naturale din Romania.

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii este o zona protejata unica, cu o biodiversitate bogata si cu o mare importanta ecologica, economica si culturala. Aici gasim paduri inundabile, lacuri, canale si delte, care gazduiesc peste 300 de specii de pasari si multe alte animale si plante endemice. Delta Dunarii este o adevarata comoara naturala si turistica a Romaniei.

Daca vrei sa cunosti mai bine Delta Dunarii si sa ii descoperi frumusetea si secretele, avem o experienta perfecta! Cunoaste indeaproape Delta intr-o vacanta linistita si relaxanta, unde vei gusta preparate gustoase si te vei plimba cu barca pe canale si lacuri. Complexul la care te vei casa are teren de tenis cu nocturna, restaurant de top si toate facilitatile importante.

Rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici

Rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici este o atractie turistica cu stanci impresionante si peisaje montane deosebite, aflata pe Valea Dunarii.

Padurea Letea, judetul Tulcea

Padurea Letea este o rezervatie naturala unica in Europa, cu dune de nisip, pajisti salbatice si paduri de stejar, fiind adapostul a numeroase specii de animale salbatice.

Rezervatia Pietrosul Rodnei

Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

Rezervatia Pietrosul Rodnei este o zona protejata cu un varf montan de 2303 metri, paduri de conifere si o diversitate remarcabila de plante si animale salbatice.

Rezervatia 2 Mai

Rezervatia 2 Mai este o zona protejata cu dune de nisip, plaje salbatice si o bogata biodiversitate marina, fiind o atractie turistica populara pe litoralul romanesc.

Rezervatia Ceahlaul - Muntele Olimp

Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

Muntele Cheahlau din Parcul National cu acelasi nume este numit si Olimp al Romaniei. Adaposteste o fauna diversa, dar si numeroase specii vegetale.

Rezervatia naturala Arpasel

Rezervatia naturala Arpasel este un loc perfect pentru drumetii si turism ecologic, oferind ocazia de a observa animale salbatice si plante rare in habitatul lor natural. Arpaselul este, de asemenea, important pentru conservarea resurselor de apa si protejarea calitatii acestora in regiunea inconjuratoare.

Alte rezervatii naturale din Romania

Alte rezervatii din Romania pe care merita sa le vizitezi sunt:

 • Calcarele de la Ampoita
 • Pestera Liliecilor
 • Padurea Ciornuleasa
 • Poienile cu narcise de la Tecsesti
 • Bulzul Galzii
 • Avenul din Șesuri
 • Cheile Întregalde
 • Pestera Valea Morii
 • Ostrovul Ciocanesti
 • Cheile Bicazului

Parcuri nationale & parcuri naturale - Care este diferenta?

Parcurile nationale si parcurile naturale sunt doua tipuri diferite de arii protejate. Parcurile nationale sunt de obicei mai mari si sunt infiintate de guverne pentru a proteja zonele naturale de importanta speciala. Contin de obicei peisaje iconice, formatiuni geologice unice si o varietate de flora si fauna. De regula sunt gestionate de agentii guvernamentale si ofera facilitati precum centre de vizitare, trasee de drumetii si camping. Scopul principal al parcurilor nationale este de a proteja resursele naturale si culturale. In acelasi timp, permit turistilor sa se bucure de ele intr-un mod sustenabil.

Parcurile naturale, pe de alta parte, sunt mai mici si sunt infiintate pentru a proteja un anumit tip de habitat, specie sau o caracteristica unica. Pot fi gestionate de organizatii guvernamentale sau private si ofera de obicei mai putine facilitati decat parcurile nationale. Totodata, pot avea restrictii specifice privind activitati precum vanatoarea sau pescuitul. Scopul lor este de a conserva mediul natural si biodiversitatea, oferind in acelasi timp oportunitati pentru cercetare educationala si stiintifica.

Parcuri nationale din Romania

Romania are 14 parcuri nationale, care acopera peste 5% din teritoriul tarii. Aceste parcuri gazduiesc o varietate mare de flora si fauna, inclusiv mai multe specii pe cale de disparitie. Ele contin de asemenea repere naturale si culturale importante, cum ar fi munti, rauri, pesteri si paduri antice.

Parcurile nationale din Romania ofera turistilor numeroase oportunitati de petrecere a timpului in aer liber, printre care mentionam drumetii, camping si observarea faunei salbatice. Multe dintre parcuri au si centre de vizitatori cu expozitii educationale si tururi ghidate.

Parcul National Retezat

Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

Parcul National Retezat este o bijuterie naturala, cu lacuri glaciare cristaline, biodiversitate bogata si trasee montane spectaculoase.

Parcul National Buila-Vanturarita, judetul Valcea

Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

Parcul National Buila-Vanturarita este o zona protejata unica, cu stanci impunatoare, paduri dense si trasee de drumetie uimitoare.

Parcul National Ceahlau, judetul Neamt

Parcul National Ceahlau este o arie protejata renumita pentru piscurile sale superbe, peisajele montane impresionante si legendele populare.

Parcul Cheile Nerei-Beusnita, judetul Caras – Severin

Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

Parcul National Cheile Nerei-Beusnita ofera o experienta de neuitat prin cascadele sale spectaculoase, cheile adanci si peisajele pitoresti.

Daca ajungi in zona, iti recomandam experienta Stand up paddle in Banatul Montan - defileul Dunarii si cheile Nerei. Daca esti o fire sportiva si iti plac in aceeasi masura apa si muntele, aceasta e vacanta perfecta! Pachetul include cazare 2 nopti, curs Stand Up Paddle, traseu de vaslire pe placa de surf, transport din Bucuresti si cazare 2 nopti.

Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas, judetul Neamt

Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas este o destinatie populara pentru iubitorii de drumetii, avand trasee pitoresti, peisaje minunate si cascade impresionante.

Parcul National Calimani din Vatra Dornei

Parcul National Calimani este o zona protejata cu munti impunatori, paduri dese si trasee montane spectaculoase. Este o destinatie de vacanta ideala pentru drumetii.

Parcul National Defileul Jiului / Valea Jiului, judetul Gorj

Parcul National Defileul Jiului este o arie protejata cu peisaje naturale cu adevarat impresionante, chei adanci si cascade spectaculoase.

Parcul National Muntii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei este o destinatie de neuitat, cu piscuri impunatoare, peisaje deosebite si o fauna si flora diversa.

Parcul National Piatra Craiului

Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

Parcul National Piatra Craiului este de asemenea impresionanta si nu trebuie ratat daca te afli in zona. Are piscuri stancoase, peisaje montane spectaculoase si trasee de drumetie deosebite.

Parcul National Muntii Macinului

Parcul National Muntii Macinului se bucura de peisaje pitoresti, biodiversitate bogata si trasee montane fascinante prin canioane si stanci.

Parcul National Putna

Parcul National Putna este o zona protejata cu paduri de foioase, lacuri si paraie cristaline. Este o adevarata oaza de liniste si natura salbatica, fiind perfect pentru un weekend departe de orasul aglomerat.

Parcul National Muntii Maramuresului

Parcul National Muntii Maramuresului este o destinatie deosebita, cu peisaje montane pitoresti si o biodiversitate foarte bogata.

Parcul National Cozia

Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

Parcul National Cozia este ideal atat pentru relaxare, cat si pentru drumetii. Iti recomandam cel putin un traseu prin padurile dese, bucurandu-te de peisajele pitoresti.

Parcul National Semenic

In Parcul National Semenic vei gasi peisaje montane impresionante, cascade superbe si trasee de drumetie spectaculoase

Parcul National Domogled – Valea Cernei

Daca vrei sa faci o drumetie prin canioane si chei, Parcul National Domogled - Valea Cernei este destinatia de vacanta ideala. Bucura-te de peisajele spectaculoase si admira fauna si flora bogata din zona.

Parcuri naturale din Romania

Romania are mai multe parcuri naturale care urmaresc sa pastreze biodiversitatea si ecosistemele naturale. In cadrul lor se pot face drumetii si se poate observa fauna salbatica, insa ofera si oportunitati pentru activitati educationale si cercetare stiintifica.

Parcul Natural Apuseni

Parcuri nationale, naturale & rezervatii din Romania - GHID COMPLET

Parcul Natural Apuseni este o zona protejata din Muntii Apuseni, renumita pentru frumusetea peisajelor montane si a pesterilor. Aici se afla Cheile Turzii, pesterile Scarisoara si Ursilor, Cascadele Valul Miresei si plante rare precum ghimpele de stanca. Este locul perfect pentru drumetii, alpinism, ciclism si alte activitati in aer liber.

Cauti o experienta care te aduce mai aproape de natura? Ce spui de Via Ferrata? Traseul este mai dificil decat cele de alpinism, insa activitatea e de neuitat!

Parcul Natural Bucegi

Parcul Natural Bucegi este situat in sudul Carpatilor, oferind privelisti spectaculoase, varfuri inalte, chei, pesteri si cascade, precum si o fauna si flora bogata.

Parcul Natural Comana

Parcul Natural Comana este situat in apropierea Bucurestiului si ofera o varietate de peisaje naturale, precum lacuri, paduri, si habitate naturale.

Parcul Natural Cefa

Parcul Natural Cefa este situat in nordul judetului Bihor si este recunoscut pentru biodiversitatea sa, care include peste 300 de specii de plante.

Parcul Natural Mica Balta a Brailei

Parcul Natural Mica Balta a Brailei este un important refugiu pentru pasari migratoare, cu o bogata biodiversitate si peisaje pitoresti de-a lungul Dunarii.

Parcul Natural Lunca Muresului

Parcul Natural Lunca Muresului este o arie protejata din vestul Romaniei, cu o diversitate bogata de plante si animale specifice zonelor umede.

Parcul Natural Portile de Fier

Parcul Natural Portile de Fier este situat in zona de confluenta a Dunarii cu raul Cerna, oferind peisaje impresionante si o varietate de specii de plante si animale.

Parcul Natural Dumbrava Sibiului

Parcul Natural Dumbrava Sibiului este o rezervatie naturala ce protejeaza biodiversitatea padurii de stejar pedunculat si a animalelor salbatice ce traiesc aici.

Alte parcuri naturale din Romania

 • Defileul Muresului Superior
 • Gradistea Muncelului-Cioclovina
 • Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hategului”
 • Lunca Joasa a Prutului Inferior
 • Platoul Mehedinti
 • Vacaresti
Romania este o tara cu o bogatie impresionanta de arii naturale protejate, care ofera o varietate de peisaje si ecosisteme fascinante. Parcurile nationale, parcurile naturale si rezervatiile reprezinta o modalitate importanta de protejare a biodiversitatii si de promovare a turismului responsabil. Aceste arii protejate ofera o multime de activitati in aer liber, precum drumetii, escalada, ciclism, observarea pasarilor si multe altele, ceea ce le face destinatii populare pentru turisti de toate varstele si nivelurile de experienta. Data viitoare cand mergi in vacanta prin tara, ia in considerare una din sugestiile de mai sus si nu vei regreta!
Experiente ce te-ar putea interesa

Acasa

Contul meu

Language

Meniu

Creeaza acum un cont pentru a putea salva experienta in wishlist.

Contul meu