Lasă-ne un mesaj


În acest moment nu suntem disponibili. Lasă-ne un mesaj și vom răspunde în cel mai scurt timp.

Lasă-ne un mesaj

Holi Cum se sărbătorește iubirea pe Glob? – II – Holi

Postat pe15-02-2019 de
Holi Cum se sărbătorește iubirea pe Glob? – II – Holi
În primul articol am scris despre sărbători ale iubirii din Spania, iar astăzi vom poposi pe continentul asiatic pentru a descoperi cel mai colorat festival al Indiei, Holi.

Cunoscut și ca festivalul culorilor, tradiția festivalului Holi de a arunca prafuri colorate a fost preluată de europeni și americani și folosită pentru a atrage participanți la diverse activități. Dar Holi este mult mai mult de atât.
Se spune că Holi a existat cu câteva secole înaintea lui Hristos. Cu toate acestea, se crede că sensul festivalului s-a schimbat de-a lungul anilor, inițial acesta fiind un ritual realizat de femeile căsătorite pentru fericirea și bunăstarea familiilor lor.

De-a lungul timpului mai mult legende au fost încorporate sărbătorii, aceasta devenind una plină de tradiții cu semnificații aparte. Cea mai importantă dintre acestea este legenda lui Prahlad și Hiranyakshyap.

Legenda spune că odată a trăit un rege demon foarte puternic, Hiranyakshyap, care după ce a cucerit întreg pământul își dorea ca toată lumea să se închine numai lui. Dar spre marea sa dezamăgire, fiul său, a început să se închine, zeului Naarayana. După mai multe încercări eșuate de a-și omorî fiul, Hiranyakshyap i-a cerut surorii sale, Holika, să intre într-un incendiu, cu Prahlad în poala ei. Holika putea intra nevătămată în foc pentru că era binecuvântată cu o vrajă. Dar vraja nu se aplica dacă intra în foc cu alticineva, și în timp ce Prahlad a fost protejat de zeul la care se închina, Holika a ars în incendiu, plătind cu prețul vieții încercarea de a-l omorî. Prin urmare, festivalul sărbătorește victoria binelui asupra răului și, de asemenea, triumful devotamentului.

Cu câteva zile înainte de festival, oamenii încep să adune lemn pentru focul numit Holika la intersecția majoră a orașului. Apoi, în ajunul Holi, efigia lui Holika este așezată pe lemne și arsă. Mai târziu, oamenii vor lua acasă o așchie de lemn arzândă pentru a duce în casele lor forța protectoare a binelui.
În sudul Indiei, oamenii urmează tradiția de a se închina lui Kaamadeva, zeul iubirii mitologiei indiene, care l-a readus la cele lumești pe Shiva, după ce acesta, întristat de pierderea iubitei lui, s-a detașat complet de cele lumești, retrăgându-se într-o meditație profundă. Kaamadeva îl va înfige cu sulița iubirii pe Shiva, trezindu-l asfel la viață și redându-i puterea de a se îndrăgosti din nou. Legenda completă, precum și alte legende pline de semnificații le puteți găsi aici.

Ziua următoare, numită Dhuleti, este ziua principală a festivităților de la Holi, în această zi are loc jocul culorilor. Oamenii se bucură de pulverizarea prafului colorat și a apei de colorate dansând, cântând și bucurându-se de delicatesele tradiționale: gujiya, mathri, malpuas și de băuturi, în special thandai, dresate cu bhang.

Este interesant de remarcat faptul că festivalul este semnificativ pentru viața și corpul participanților în multe alte moduri decât pentru a oferi bucurie și distracție.
Festivalul vine într-un moment al anului când oamenii au tendința de a se simți triști și leneși, datorită schimbărilor de temperatură din atmosferă. Pentru a contracara această întârziere a corpului, oamenii cântă cu voce tare, mișcările lor sunt vioaie și muzica este cântată cu putere. Toate acestea ajută la întinerirea corpului uman.

În plus, culorile atunci când sunt pulverizate pe corp au un impact mare asupra acestuia. Oamenii cred că vopseaua lichidă, sau Abeer, pătrunde în corp și intră în pori, având astfel un efect de întărire a organismului. O altă credință hindu este că lipsa unei anumite culori din corpul nostru provoacă o boală, care poate fi vindecată numai după ce se completează corpul cu acea culoare. Astfel puverizarea prafurilor colorate are un efect tonic, revitalizant.

După o zi plină de bucurie și culoare oamenii își vizitează prietenii și rudele dăruindu-și cadouri, dulciuri și felicitări, tradiția spune că și dușmanii trebuie să devină prieteni pentru a se bucura împreună de un început nou. Holi este o sărbătoare a primăverii care aduce oamenii împreună, tradiția Holi îndemnând la iertare, compasiune și dragoste.
Lasa un comentariu
Lasa un raspuns

Experiente ce te-ar putea interesa
Articole recomandate

Acasa

Contul meu

Meniu

Creeaza un cont gratuit pentru a putea salva un wishlist.

Contul meu