Arta care modeleaza societatea

de
Arta care modeleaza societatea

Nu exista nici o umbra de indoiala ca arta a ajutat la modelarea societatii. Oamenii din intreaga lume sunt familiarizati cu picturi faimoase, cum ar fi “Mona Lisa”, si totul, de la arhitectura la moda, se incadreaza in domeniul artei. Dar, dincolo de simpla apreciere a operelor si de imbogatirea vietii noastre, poate stiinta masura efectul pe care arta il are asupra noastra?

Da, poate! Arta poate aduce imbunatatiri creierului tau, dincolo de faptul ca vei fi echipat cu subiecte de discutie in plus pentru urmatoarea petrecere la care vei fi invitat. Iata ce ar trebui sa stii despre relatia dintre arta si creierul tau:

Experimentarea artei scade nivelul de stres

Un studiu desfasurat de cercetatorii de la Universitatea din Westminster a constatat ca nivelurile de stres ale participantilor au scazut dupa o  vizita de pranz intr-o galerie de arta. Participantii au raportat nivelul de stres inainte de a intra in galerie si apoi au petrecut 35 de minute explorand spatiul asa cum au dorit. La iesire, ei s-au simtit mai putin stresati. In plus, au avut, de asemenea, concentratii mai scazute de cortizol, cunoscut sub numele de hormonul de stres.

Deci, care e faza? Scaderea nivelurilor de colesterol nu a existat decat daca vizitatorul a intrat cu un nivel relativ ridicat. Dar, avand in vedere ca multi dintre noi au un stil de viata agitat si incearca sa jongleze cu o multime de lucruri diferite, cei cu un nivel redus de stres sunt putini si pe cale de disparitie.

O multime de maladii sunt provocate de stres cronic, inclusiv anxietate, probleme de somn si tulburari de memorie. Dar, dupa cum arata studiul, o expozitie de arta vizuala ne poate ajuta sa indepartam aceste probleme de sanatate din viata noastra.

Creierul este programat sa proceseze arta

Dupa ce au analizat 15 studii in care oamenii au vizionat arta din diferite motive, neurologul Oshin Vartianian a explicat intr-un interviu ca “zonele creierului implicate in prelucrarea emotiei si cele care activeaza centrele noastre de placere si de recompensare sunt, de asemenea, angajate”. In mod esential, anumite parti ale creierului care sunt asociate cu contemplarea sunt declansate automat atunci cand privesc arta, chiar daca nu se gandesc la ea critic.

Multe dintre aceste studii au folosit scanarea cerebrala fMRI pentru a observa sistemele neuronale in timp ce acestea reactionau la picturi.

Cortexul insular, care este legat de emotii placute, si putamenul, zona legata de experienta recompenselor, sunt doua dintre zonele activate de vizualizarea artei. Ne-am astepta ca creierul sa recunoasca chipurile si sa proceseze scene atunci cand te uiti la arta. Dar parti ale creierului legate de emotii, de asemenea prezinta activitate in acest proces.

Se pare ca nu ai nevoie de o diploma in istoria artei pentru a intelege ceea ce se intampla intr-o pictura – creierul tau o face deja! Dar, cele mai mari beneficii provin atunci cand te implici personal in realizarea operelor de arta.

Impreuna cu avantajele care apar atunci cand te bucuri de o opera de arta, exista motive suficiente pentru care sa faci arta cu propriile tale maini. Conform unui studiu din anul 2014, productia de arta a imbunatatit rezistenta psihologica si a sporit activitatea creierului pentru participanti la sfarsitul experimentului.

La studiu au participat doua grupuri de persoane recent pensionate. Un grup a primit lectii practice si si-au manifestat propria forma de exprimare artistica. Celalalt grup a fost tratat mai mult ca o sala de discutii, unde au vorbit si interpretat mai multe sculpturi si picturi alese. Ambele grupuri au avut creierul scanat inainte si dupa perioada de curs.

Dintre cele doua grupuri, cel care a produs arta a castigat beneficiul neural al cresterii conectivitatii a retelei de baza de la nivelul creierului in cele zece saptamani ale cursului de arta. Aceasta zona se ocupa de procesul cognitiv, cum ar fi introspectia, auto-monitorizarea si memoria. Cercetatorii speculeaza ca primul grup a obtinut aceste beneficii datorita combinatiei de procesare motorie si cognitiva.

Este foarte usor sa ne aratam lipsiti de recunostinta fata de arta, dar picurile, sculpturile si fotografiile ne pot conduce la stari de spirit mai sanatoase, la o mai buna activitate a creierului si la un nivel mai redus de stres. In cazul in care vrei sa traiesti o experienta unica si sa te bucuri de toate aceste beneficii sau daca vrei sa oferi un cadou inedit unei persoane dragi, urmeaza linkul de mai jos.

Sursa articol aici.

Lasa un comentariu
Lasa un raspuns
Te rugam sa te autentifici pentru a posta un comentariu.
Experiente ce te-ar putea interesa
Articole recomandate

Acasa

Contul meu

Language

Meniu

Creeaza acum un cont pentru a putea salva experienta in wishlist.

Contul meu